svet10052018

KANAL A, 10.05.2018, SVET NA KANALU A, 18.00

LESAR: No za več pojasnil pa je sedaj z nami Kristjan Verbič, predsednik vseslovenskega združenja malih delničarjev. Pozdravljeni.

KRISTJAN VERBIČ (predsednik VZMD): Dober večer.

LESAR: Morda za začetek, kako verjetna je uspešnost tega prevzema?

VERBIČ: Zelo verjetna je. Glede na ponudbo in zaveze, ki jih je družba Hisense podala, sam postopek, ki je bil voden transparentno in tukaj gre čestitati upravi družbe in družbi, da je postopek peljan na način, ki je nanazadnje tudi danes pokazal na Ljubljanski borzi svoje učinke. Praktično milijon 700 je bilo prometa, največ z delnico Gorenja. In v teh dneh je zrasla pravzaprav skoraj za 100%.

LESAR: Sedaj tukaj je nekaj več kot 12000 malih delničarjev. Na kakšen način morajo ti, recva nepoučeni vlagatelji postopati, če želijo prodati te delnice?

LESAR: To je seveda pomemben moment. V postopku prevzema najprej sledi namera, v prihodnjih dveh tednih, vsaj po zavezi bodočega prevzemnika in potem bo sledila prevzemna ponudba, ko Agencija za trg vrednostnih papirjev odobri prospekt. Pričakovati je, da se v tem času še lahko spremenijo pogoji. Predvsem kar se tiče same ponujene cene, ta lahko še dvigne v tem postopku, v naslednjih dveh mesecih od podaje prevzemne ponudbe. Med tem, ko na drugi strani lahko tudi prevzemni prag celo znižan. Pomembno pri tem je namreč, da ima glede na lastniško strukturo v družbi Gorenje, prvih 5 delničarjev kar 52% lastništva. Med tem, ko jih ima prvih 30, približno 85%. Kar pomeni, da dejansko na manjšinske delničarje pade, te skoraj 12.000, 15% odstotkov družbe. In v tem primeru seveda bi bilo smiselno da se, v kolikor se jim ponudba ustreza in menimo, da je ta ponudba glede na okoliščine dobra, da s ena to odzovejo, sprejmejo tako prevzemno ponudbo. Kajti tudi v kolikor bi se ta zvišala bodo dobili višjo ceno v tem postopku, kakor tudi v kolikor bi se potem še leto dni po uspešni prevzemni ponudbi kupovalo po višji ceni, bodo upravičeni do tiste višje cene v kolikor bi seveda isti prevzemnik kupoval.

LESAR: Kaj pa kontra ponudba, je sploh verjetna?

VERBIČ: No je verjetna, glede na okoliščine je možna. Jasno, da bi si jo delničarji želeli. Kajti to pomeni, da cena lahko še zraste. Je pa res to po drugi strani tudi pokazatelj, da dejansko na Ljubljanski borzi cene pogosto ne odražajo realnih vrednosti podjetij in da se šele v takšnih okoliščinah to pokaže. Mi bi si želeli, da se tudi v drugih primerih na podoben način postopki vodijo, ne pa da se prodaja na način kjer brez nadaljnjega žal ne dosežemo tistih optimalnih vrednosti.

LESAR: Absolutno. Hvala lepa za vaša pojasnila danes in seveda v dobro vseh predvsem zaposlenih, upajmo da je to res dobra zadeva.

VERBIČ: Z veseljem. Srečno.

LESAR: Hvala. Srečno.

There are not feed items to display.
  • Check if RSS URL is online
  • Check if RSS contains items