Novoizvoljeni člani nadzornega sveta družbe LAMETA, d.d., so na seji dne 16.8.2018 soglasno razrešili dosedanjega direktorja družbe Ludvika Berglesa ter na njegovo mesto imenovali dr. Andra Ocvirka, sicer priznanega  strokovnjaka in gospodarstvenika  ter podpredsednika Strokovnega sveta VZMD. Seja nadzornega sveta je bila sklicana mesec dni za tem, ko je skupščina delničarjev minuli mesec soglasno odpoklicala vse dotedanje nadzornike ter imenovala nove, na skupščini pa so bili izglasovani tudi: sklep o vložitvi tožbe za povrnitev škode in sklep o imenovanju posebnega revizorja, ki bo preveril vodenje posameznih poslov družbe, ter nezaupnica direktorju Berglesu.

Včeraj razrešeni direktor je sicer - še pred zasedanjem novega Nadzornega sveta - za konec avgusta sklical še eno skupščino, ki po prepričanju VZMD ni legalna, družbi pa v vsakem primeru povzroča le še dodatne nepotrebne stroške. Skupščino zdaj že bivši direktor poskuša opravičiti z glasovanjem o prenehanju in likvidaciji družbe, kar je VZMD zaman zahteval že več kot leto dni. Seveda se je na dnevni red prikradel tudi sklep o določitvi nagrade za člane bivšega - že odpoklicanega - nadzornega sveta, za vsako obravnavano poslovno leto(!), kar je po mnenju VZMD popolnoma nesprejemljivo, saj bo - glede na soglasno sprejete sklepe zadnje skupščine  - zoper bivše člane organov vodenja in nadzora Lamete vložena tožba za povrnitev škode, ki je družbi nastala kot posledica kršitev njihovih dolžnosti.

Preberite več:

Fortis 2018

Minuli mesec je bil na nizozemskem pritožbenem sodišču potrjen dogovor z belgijsko družbo AGEAS, kot pravnim naslednikom nekdanjega bančnega sistema FORTIS in organizacijami, ki zastopajo razlaščene vlagatelje. Dogovor je bil dosežen deset let po razlastitvah v Fortisu, pri čemer so nekdanji delničarji upravičeni do skupno 1,3 milijarde € odškodnine. Odškodnino lahko zahtevajo tudi delničarji Fortisa v Sloveniji in na Hrvaškem - ti in drugi se lahko s tem v zvezi obrnejo na VZMD, saj številne oškodovane delničarje združuje tudi sestrsko združenje delničarjev iz Nizozemske (VEB), član Evropske federacije investitorjev in uporabnikov finančnih storitev - Better Finance, v katerem aktivno deluje tudi VZMD. Slednji se je - kakor v številne druge mednarodne primere - vključil tudi v primer Fortis. Tako je že februarja 2009 predsednik VZMD, mag. Kristjan Verbič, v Bruslju sodeloval na burni in prelomni 11. skupščini Fortisa, ki se je je neposredno udeležilo preko 7.500 delničarjev …

Sodišče v Amsterdamu je sicer že leta 2014 ugodilo pritožbi nekdanjih malih delničarjev Fortisa, ki je bil nacionaliziran v letu 2008, naposled pa je bila določena tudi sama višina odškodnine. Pomembna okoliščina - tudi za razlaščene vlagatelje v slovenske banke – je dejstvo, da je nizozemsko sodišče, upoštevalo okoliščino, da je Fortis zavajal vlagatelje ter prikazoval drugačno stanje, kot je bilo dejansko. Podobnih zagotovil, da so banke stabilne, smo bili namreč še neposredno pred razlastitvami oz. nacionalizacijo leta 2013 deležni tudi v Sloveniji!

Preberite več:

Več prispevkov

There are not feed items to display.
  • Check if RSS URL is online
  • Check if RSS contains items